La Traviata Nyköpings Teater 15/12 Opera från Metropolitan

Vi är väldigt glada att få visa Verdis älskade operaklassiker La Traviata live på bio i Sverige.

Yannick Nézet-Séguin dirigerar Verdis passionerade drama La Traviata. Michael Mayer regisserar denna nya uppsättning, som utspelar sig i en bländande 1700-talsmiljö som förändras med årstiderna.

Diana Damrau är den dömda hjältinnan Violetta, mot Juan Diego Flórez som hennes älskare Alfredo. Quinn Kelsey är Alfredos beskyddande far Giorgio Germont.

SVENSK TEXT!

DIRIGENT:

Yannick Nézet-Séguin

I ROLLERNA:

Violetta Valéry (Diana Damrau), Alfredo Germont (Juan Diego Flórez), Giorgio Germont (Quinn Kelsey)

 • Kl 19.00 ( 3tim 32 minuter inkl 2 paus)

• 280 kr    (under 26 år 195 kr)

 

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

  

Carmen Nyköpings Teater 2/2 opera från Metropolitan

Operan Carmen är en stor favorit på Mets repertoar. 2 februari är vi glada att få visa den live på bio med Roberto Alagna och Clémentine Margaine i huvudrollerna. Clémentine Margaine spelar Carmen, operahistoriens ultimata förförerska. Roberto Alagna som fängslade biopubliken som Don José redan 2010 återkommer i sin paradroll. Louis Langrée dirigerar Sir Richard Eyres härliga uppsättning.

Kl 19.00 ( 3 tim 41 min inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Kriget har inget kvinnligt ansikte Nyköpings Teater 13/2

Svetlana Aleksijevitjs skakande dokumentära möten med kvinnor i Röda Armén hade Sverigepremiär på GDT hösten 2017, dramatiserad av Malin Lindroth. Kriget har inget kvinnligt ansikte är en del av bokserien Utopins röst som gav Aleksijevitj Nobelpriset i litteratur 2015. ”De var piloter, stridsvagnsförare, spanare och prickskyttar – kvinnorna som stred i Röda armén, sida vid sida med männen. Men till skillnad från männen betraktades de efter kriget inte som hjältar. Så de teg.” Tills Svetlana Aleksijevitj fyrtio år senare började söka upp dem på fabrikerna och i hemmen och bad dem berätta sin historia. Produktion: Göteborgs Dramatiska Teater Medverkande: Hanna Ullerstam och Mia Eriksson

Kl 19.00 ( 1 tim 10 minuter)

220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 
köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

Don Quijote Nyköpings teater 16/2

En rolig och dråplig föreställning om en människa som går vilse i fantasin. Orättvisan i världen gör riddaren Don Quijote galen. Han lämnar sitt hem för att strida för de svaga och förtryckta. Rustad med ett omutligt rättvisepatos slåss han mot skuggor och sina egna fantasier längs vägarna. Betjänten Sancho är bara fokuserad på belöningen; att få äga en stor ö där han ska bli kung. Den hederlige riddaren och den girige egoisten ger sig ut på ett äventyr i jakt efter ära, rikedom och kärlek. ”Don Quijote” av Miguel de Cervantes är en av världens mest lästa och älskade klassiker. Berättelsen om Riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogne vapendragare Sancho Panza har trollbundit läsare världen över ända sedan 1600-talet. Föreställningen riktar sig till barn och familjer och spelas på arabiska och textas till svenska. För arabisktalande barn från 6 år och svensktalande barn från 10 år. Produktion: Riksteatern i samarbete med Arabiska Teatern. Medverkande: Ibraheem Manaem, Yazan Alqaq och Luna Abo Derhamen

Kan inte ingå i abonnemanget!

Kl 15.00

GRATIS FÖRESTÄLLNING, BILJETTER HÄMTAS PÅ CULTURUM!

Regementets dotter Nyköpings Teater 2/3 opera från Metropolitan
Don Giovanni

Bel Canto-stjärnorna Pretty Yende och Javier Camarena skapar tillsammans en festföreställning av vokala fyrverkerier. Maurizio Muraro spelar Sergeant Sulplice, med Stephanie Blythe som den bisarra markisinnan av Berkenfield. Enrique Mazzola dirigerar.

Regementets dotter är en samproduktion mellan Metropolitan-operan, Royal Opera House i London och Wiener Staatsoper i Wien.

Svensk text

DIRIGENT:Enrique Mazzola

REGI:Laurent Pelly

SCENOGRAFI:Chantal Thomas

KOSTYM:Laurent Pelly

LJUSSÄTTNING:Joël Adam

I ROLLERNA:Marie (Pretty Yende), Tonio (Javier Camarena), Markisinnan av Berkenfield (Stephanie Blythe), Sulpice (Maurizio Muraro)

 

Kl 19.00 ( 2 tim 5s min inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Nationalparken Nyköpings Teater 13/3

Följ med in i de djupa skogarna, in i byalagsgubbarnas, skogsmaskinernas och de mjuka mossbäddarnas land. Här hörs berättelser om mormorstallar, dragspel och motorsågar; om kaffekorgar och landskapsdjur; om gröna vågen, innerstadsfolk som möter skog i svindyra funktionskläder och om de som bodde här förr. Och gammelskogen får agera metafor för mångfald: en hyllning till tusentals sätt att leva. Det genialiska gänget som skapade och medverkade i succéshowen Fäboland är tillbaka med en ny musikfylld föreställning! Välkommen till Nationalparken! Vem är publiken? De som är intresserade av folkmusik, skogen, landsortsfrågor, skogsbruk, miljöfrågor, klimatfrågor och jämställdhetsfrågor. Produktion: Riksteatern Medverkande: Sara Parkman, Samantha Ohlanders, Hampus Norèn och Jonas Gren.

Kl 19.00 ( 1 tim 50 min inkl paus)

• 220 kr, SCENPASS 180 kr.Ungdom upp till 26 år 90 kr, med scenpass 70 kr Köp biljetter

Värp först och kackla sen Nyköpings Teater 26/3

tl_files/bilder/Vaerp foerst och kackla sen! - Bildmontage av Birgit Nilsson (tecknad av Anders Svernsjoe) och Mattias Enn (fotad av Gabriel Henningson) - horisontell.jpg

En musikalisk berättelse om Birgit Nilsson. Estradören Mattias Enn sjunger och berättar om världssopranen Birgit Nilssons liv och karriär på operascenerna, om självupptagna tenorer, mäktiga operachefer och hennes underbara humor. Birgit Nilsson (1918-2005) firar 100-årsjubileum 2018 och Mattias Enn debuterar även som författare med en bok om vår stora primadonna med teckningar av Anders Svernsjö. Ekerlids förlag, Stockholm. Produktion: MATTIAS ENN - Estradör Medverkande: Mattias Enn Vid pianot: Carina E. Nilsson

Kl 19.00 ( 1 tim 45 min inkl paus)

220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 
köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

Valkyrian Nyköpings Teater 30/3 opera från Metropolitan
Vissa hävdar att musiken i Valkyrian är den vackraste och mest tillgängliga i Wagners mäktiga Ringen-opera.

Valkyrian är den andra delen i Wagners ringcykel. I huvudrollen ses den heroiska sopranen Christine Goerke som krigsgudinnan Brünnhilde.

Hennes möte med tvillingarna Siegmund och Sieglinde (som sjungs av Stuart Skelton och Eva-Maria Westbroek) leder henne på en resa från gudinna i Valhall till människa på jorden. Philippe Jordan dirigerar.

Svensk text

DIRIGENT:Philippe Jordan

REGI:Robert Lepage

SCENOGRAFI:Carl Fillion

KOSTYM:François St-Aubin

LJUSSÄTTNING:Etienne Boucher

I ROLLERNA:  Brünnhilde (Christine Goerke), Sieglinde (Eva-Maria Westbroek), Siegmund (Stuart Skelton), Fricka (Jamie Barton), Wotan (Greer 

 

Kl 19.00 ( 5 tim 20 min inkl två pauser)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Ursäkta, räknas mitt piano som handbagage Nyköpings Teater 11/4

Möt konsertpianisten och komikern Magnus Mårtensson i en föreställning som gjort succé i USA. Han har uppträtt inför FN, på välkända komediklubben Carolines on Broadway, samt i amerikansk TV. Efter 10 år som dirigent för Scandinavian Chamber Orchestra och Slee Sinfonietta, och med hundratals konserter och flertalet CD-inspelningar bakom sig, råkade Magnus Mårtensson halka in på komikerbanan vid en konsert som råkade bli rolig. Efter detta har han på ett unikt sätt kombinerat gammal och ny pianomusik med komedi för både gammal och ung. Som entertainer har Magnus framträtt i städer som New York, Los Angeles, Las Vegas, Chicago, Boston, och Toronto. Förutom en imponerande simultanförmåga, blandar Magnus Mårtensson humor och musikalisk fingerfärdighet under sin konsert. Programmet innehåller bl.a. musik av Vivaldi, Ravel och Liszt. Produktion: MaestroMårtensson Medverkande: Magnus Mårtensson

Kl 19.00 ( 1 tim 50 min inkl paus)
220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 
köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

UNDER (är jag) BAR Nyköpings Teater 25/4

tl_files/bilder/Under aer jag bar 2 Sara Lindquist.jpg

Glömda ängsmarker kartläggs i en bejublad teaterföreställning om vaginan. Hur mår vaginan i dagens samhälle? Vad ska den användas till? Och stämmer det verkligen att den är så känslig och lättirriterad? Bland buskar i minerad terräng försöker två våtmarksforskare ta reda på fakta, genomskåda myter och utmana traditioner. Välkomna på en känslosam resa i ett mytomspunnet landskap. ”Stråk av allvar förhöjer en föreställning som kvalar in som höstens roligaste, mest tänkvärda.”/ VästerbottensKuriren ”Hyperroliga, obetalbara typer… En rejäl munfull av tidens samhällskritik.” /SundsvallsTidning ”Sååå fint!!! Gråter! /Stina Wollter, Instagram ”Roligast i Sverige just nu!” /publikreaktion Södra teatern ”Man blir ju livrädd!” /Filip Hammar, BREAKING NEWS, TV5 Produktion: UNDER(är jag)BAR Medverkande: Charlotte Lindmark och Mia Westin

Kl 19.00 ( 1 tim 10 min)

220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 

köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

Karmelitsystrarna Nyköpings Teater 11/5 opera från Metropolitan
Vi har äran att få se den finska Met-legenden Karita Mattila i en av de stora rollerna när operan Karmelitsystrarna spelas på Met.

 Francis Poulencs moderna mästerverk live på bio.

Yannick Nézet-Séguin leder en skicklig ensemble i Poulencs spännande mästerverk om tro och martyrskap. Isabel Leonard är den unga Blanche de La Force, mot finska Met-legenden Karita Mattila som första priorinnan.

Svensk text

DIRIGENT:Yannick Nézet-Séguin

REGI:John Dexter

SCENOGRAFI:David Reppa

KOSTYM:Jane Greenwood

LJUSSÄTTNING:Gil Wechsler

I ROLLERNA:Blanche de la Force (Isabel Leonard), Mm Lidoine (Adrianne Pieczonka), Constance (Erin Morley), Mère Marie (Karen Cargill), Första priorinnan (Karita Mattila), Chevalier de la Force (David Portillo), Markis de la Force (Dwayne Croft)

 

Kl 18.00 ( 3 tim 29 minuter inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr
Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang

Carmen och Petrusjka Nyköpings Teater 19/5 balett från Bolsjoj

Carmen är i balettens form lika passionerad och frisinnad som alltid. Hon förför Don José för att få honom att släppa henne ur fängelset. När hon väl är fri inser hon att hon är fånge i ett triangeldrama. Enaktaren av den kubanske koreografen Alberto Alonso skapades ursprungligen för Bolsjojs prima ballerina Maja Plisetskaja.

Petrusjka är en nyskriven balett för Bolsjoj av den samtida koreografen Edward Clug, som fångar den ryska balettens själ. Vid Sankt Petersburgskarnevalen spelar tre dockor upp samma scen om och om igen: den olyckliga Petrusjka, koketten och en morian.

MUSIK:Georges Bizet och Rodion Shchedrin / Igor Stravinskij 

KOREOGRAF:Alberto Alonso / Edward Clug 

LIBRETTO:Alberto Alonso efter Carmen de Prosper Mérimée

 

Kl 17.00 ( 2 tim 20 minuter inkl paus)

• 220 kr, 180 kr med scenpass ungdom 150 kr
Köp biljetter

Obs! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

NYKÖPINGS TEATER

tl_files/bilder/Teatern 3.jpg

Vi ses på teatern!

Höstsäsongen 2019 planeras

Programmet för höstterminen 2019 håller så smått på att ta form!

Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer programmet till din brevlåda (digitalt eller analogt) och naturligtvis här på hemsidan.